Etanolilla Suomi nousuun?

Otsikko ei välttämättä ole täysin väärässä, se riippuu paljon valtion päätöksistä ja etanoliautoihin ja itse etanoliin kohdistuvista maksuista, jotka määrittelevät lopulliset kuluttajahinnat - mutta ilmastollisesti ja suomalaisittain mahdollisuudet ovat huikeat.

Mikä ST1 on?

St1 energiayhtiö toteuttaa toiminnassaan visiotaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yhtiö tutkii ja kehittää liiketaloudellisesti kannattavia ympäristöä säästäviä energiaratkaisuja. St1:n energiapalvelut ulottuvat energiakonsultoinnista lämmöntuotantolaitteisiin ja tuulivoimaan. Liikennepolttoaineiden hankinnassa yhtiöllä on S-ryhmän kanssa yhteisyritys North European Oil Trade. St1:llä on jakeluasemia Suomessa, Ruotsissa ja Puolassa yhteensä yli 450. St1-konserni työllistää reilut 160 henkilöä ja sen liikevaihto ylittää tänä vuonna 900 milj. euroa.

St1:n Refuel- korkeaseosetanoli RE85 markkinoille

Refuel on läpimurto ympäristöä säästävien polttonesteiden kehityksessä – bioetanolin osuus polttonesteessä laskee autoilun fossiilisia päästöjä jopa 80 %. Samalla suomalaiset autoilijat saavat käyttöönsä suomalaisiin oloihin kehitetyn korkeaseosetanolin, jonka kylmäkäynnistysominaisuuksia on myös parannettu mm. valitsemalla seokseen bensiinin erikoiskomponentteja. Uudelle korkeaseosetanolille kehitetään yhdessä VTT:n kanssa laajan koeohjelman avulla optimikoostumus parhaimman mahdollisen toimivuuden takaamiseksi Suomen olosuhteissa. Kaksivuotisen kehityshankkeen jakeluvaihe alkaa 1.4.2009, kun Refuel tulee myyntiin pääkaupunkiseudun kolmella St1-jakeluasemalla: Mäkkylässä, Herttoniemessä ja Vallilassa. Jakeluasemien hintatauluissa ja polttonestepistooleissa laadun tunnuksena on RE85. RE85:n hinta asettuu vähintään 30 senttiä 95E bensiiniä alemmaksi. Näin autoilijalle ei aiheudu lisäkustannuksia uuden korkeaseosetanolipolttoaineen alemmasta energiasisällöstä.

  • Jokainen meistä voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen pienillä käytännön teoillaan. Autoilijalla on nyt konkreettinen mahdollisuus omalta osaltaan vähentää merkittävästi ilmaston lämpenemistä kiihdyttäviä fossiilisia hiilidioksidipäästöjä, toteaa St1 Biofuels Oy:n toimitusjohtaja Mika Aho.

Se päivä on NYT

St1:lle on Suomessa nyt kolme Etanloix laitosta toiminnassa ja kaksi uutta on tulossa kesällä 2009 vastaamaan toivottuun kysyntään. On huomioitavaa, että Suomen etanolihanke on täysin erilainen kuin esimerkiksi naapurissamme Ruotsissa ollut hanke, jossa polttoaineen raaka-aineet tuotiin ties mistä, mutta St1 käyttää täysin kotimaisia raaka-aineita. RE85 käyttö voi vähentää 80% hiilidioksiidipäästöjä ja mikä parasta, FlexiFuel autoja tulee saataville markkinoille kaikilta pääautomerkeiltä. RE85 on myös varmasti pohjoisiin ajo-olosuhteisiin kehitetty polttoaine!