Lohjanjärvi

Lohjanjärven ympäristö

tarjoaa monipuoliset kokousmahdollisuudet Miltä kuulostaisi kokous tai yrityksen tilaisuus 100 metriä maan alla? Lohjalla Tytyrin kaivoksessa tämä on mahdollista. Kaivosmuseon tiloissa on Tytyrisali, jossa on hyvin tilaa jopa 80 hengelle. Salissa on kaikki tarvittavat kokousvälineet ja ravintolapalvelut saatavilla. Paikka on erinomainen yritystilaisuuksien tai juhlien järjestämiseen ja poikkeaa taatusti tavanomaisesta kokoustilasta.

Kokemus vailla vertaa

Lohjan keskustassa sijaitseva kaivosmuseo vie sinut opastetulla kierroksella aitoon kaivosympäristöön 80 metrin syvyyteen. Museokierroksella voit tutustua Kivessä elämä -näyttelyyn, joka esittelee lohjalaisen kaivostyön historiaa ja nykypäivää sekä käydään yli 100 metriä leveän ja 100 metriä syvän maanalaisen louhoksen partaalla. Kaivostyön historiaa valaisevat käytävillä sijaitsevat vanhat kaivostyökoneet, eri aikakausien kuvat ja piirrokset sekä oppaiden värikkäät tarinat mainareiden arjesta.

Suomen AmazingRace kohde

Tytyrin kaivos oli yksi niistä harvoista suomalaisista tehtäväkohteista, jotka ovat päässeet amerikkalaiseen maailmaa kiertävään seikkailu reality-sarjaan Amazing Race. Amazing Race Suomi jaksossa kilpailijat etsivät Tytyrin kaivoksen ja hakivat sieltä kalkkikiveä.

Tarina kaivokselta

Amerikan kaivokset käynyt Istan Matti porasi tunnelia, kun kaivosvouti tuli sanomaan, että tunnelista tulee liian leveä. Matti koppasi tunnelin pohjalta porat olkapäilleen samalla pyörähtäen. Kun pora kopsahti voudin päähän Matti kysyi rauhalliseen tyyliinsä: -No vieläkö tuntuu liian leveältä ? Amerikan kaivokset olivat Matin mukaan niin syviä, että kun oli laskeuduttu alas ja syöty eväät, olikin jo aika nousta ylös ettei mene ylitöiksi. Lisää tarinoita löytyy itse kaivoksen museosta.

Uudenmaan suurin järvi

Toinen Lohjan valtti tällä alueella ovat Lohjanjärvi ja Hiidenvesi, jotka ovat Uudenmaan suurimmat järvet. Järvien ympäristöstä löytyy useampiakin yrittäjiä, jotka tarjoavat kokoustiloja sekä oheispalveluita aktiviteeteista ja ohjelmapalveluista hemmotteleviin hoitoihin. Näitä kohteita ovat mm. Kisakallion urheiluopisto, Hotelli Päiväkumpu, Mustion Linna, sekä muutamia maaseutumatkailukohteita kuten Martinpiha Lohjansaaressa ja Heikkilän tuvat sekä Pohjolan tuvat. Kaikki kohteet sijaitsevat Lohjanjärven ympärillä ja mahdollisuudet monenlaiseen aktiviteettiin järveen liittyen ovat kokousvieraiden käytettävissä. Miksipä siis lähteä merta edemmäs kalaan?

##Lohjan matkailupalvelu apuna

Yrityksen pohtiessa vaihtoehtoja kokouksen järjestämiseen Lohjan Matkailupalvelukeskus auttaa mielihyvin paikan valinnassa ja meiltä saa tilattua myös yritysten esitteitä. Hoidamme myös Tytyrin varaukset ryhmille.

##Tytyrissä aktiivista toimintaa

Tytyrin kaivos ei uinu vaan kaivoksessa on yhä aktiivista Nordkalkin kaivostoimintaa ja Kone Oyj:n hissikehitystä. Tytyrissä sijaitsee yksi Nordkalkin kolmesta maanalaisesta kaivoksesta. Kalkkikiven louhinnan lisäksi toiminta Tytyrissä käsittää kalkinpolton kahdella uunilla, sammutetun kalkin valmistuksen, kalkkikiven jauhatuksen ja stabilointiseosten valmistuksen. Kaivoksen alin louhintataso on -350 metriä.

  • Kone Oyj tuli Tytyriin noin kymmenen vuotta sitten etsittyään jo ennen sitä mahdollista paikkaa uusien pilvenpiirtäjähissien kehittämiselle, kertoo Veikko Tapola Koneelta.
  • Tytyrille oli vaihtoehtoine monta muuta paikkaa niin Euroopassa kuin muuallakin maailmalla ja loppujen lopuksi oli pieni sattuma, että löysimme nämä tilat, jatkaa Tapola. Tytyrin kaivokset ovat olleet Kone Oyj:n hissikehityksellä onnistunut projekti sillä kaivoksen luonteenmukaisesti Tytyrissä ei ole radioaktiivisuutta, ei hiilipölyä eikä suolaa tai mineraaleja.
  • Kalkkikaivoksen haasteet ovat kalkkipöly ja vesi ja nämä itseasiassa ovat ”hyviä” haasteita sillä samantyyppiset haasteet ovat myös monissa pilvenpiirtäjäprojekteissa oikeastikin. Koneen hissien kehitystyötä tehdään jopa 330 m maanpinnan alapuolella ja ilman tätä Tytyrin kehitysyksikköä, ei Koneella välttämättä olisi nykyisen kaltaisia maailman johtavia ratkaisuja pilvenpiirtäjien henkilökujetustarpeisiin.